Ten midden van de turbulente ontwikkelingen blijkt steeds vaker dat onze traditionele manieren van samenwerken, leiden en organiseren niet meer voldoen. En in onze wereld waarin de oude wijze van werken niet meer werkt, is de vraag wat onze houvast dan nog is. De stabiele factor in organisaties is de mens. Want ook al lijkt alles te veranderen, de principes achter het menselijk gedrag blijven hetzelfde. Door de kracht, maar ook de zwakte van mensen centraal te zetten in organisaties, gaan mensen beter presteren en worden ze gelukkiger.

In de “Hoe werkt de mens? Show” nemen Glenn van der Burg en prof. Rick van Baaren je mee langs de werking van de mens in zijn werk. In ons brein is op meerdere fronten een continue strijd gaande tussen steeds twee uitersten zoals: Preventie en Promotie. “Ga ik voor een kans of kies ik voor het voorkomen van een fout?” Of tussen Inclusion en Distinction. “Ga ik me onderscheiden, zodat ik opval in de groep of kies ik ervoor me te conformeren zodat ik bij de groep hoor?” Beide uitersten zijn nodig, maar vaak zit ons onbewuste gedrag ons in de weg. Zijn we te dominant of te risico mijdend.

Foto Rick van Baaren tijdens "Hoe werkt de mens? Show"

Rick van Baaren in “Hoe werkt de mens? Show” bij Jong Rabobank en Jong AMC.

In een show van ongeveer een uur komen de belangrijkste psychologische principes van het menselijk gedrag langs en krijgt het publiek praktische tips om hun eigen gedrag en de organisatie te verbeteren. Natuurlijk maken prof. Rick van Baaren en Glenn van der Burg in hun show gebruik van gedragsbeinvloedingstechnieken voor optimaal effect bij het publiek. Verwacht dus geen monoloog van een uur! Er is veel te zien, het publiek gaat met elkaar in gesprek, wordt op het verkeerde been gezet en natuurlijk moet er ook gelachen worden. Want een vrolijke mens presteert beter en leert beter. Aan het einde van de show heeft iedereen een inzicht dat de volgende dag toegepast gaat worden. Want uiteindelijk verandert er alleen iets door te doen.

Over de sprekers

Rick van Baaren

Rick van Baaren

Prof. dr. Rick van Baaren is hoogleraar gedragsverandering & maatschappij aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij richt zich in zijn werk op de theorie en praktijk van gedragsverandering en is een ervaren spreker en trainer. Naast zijn werk aan de universiteit, is hij mede-oprichter van The Lab of Life en D&B (samen met Ap Dijksterhuis).

Glenn van der Burg
Mensgericht organiseren leidt tot betere prestaties en gelukkigere mensen.

Foto Glenn van der Burg

Glenn van der Burg

Glenn werkt daar elke dag vol vuur aan als facilitator van groepen die samen een vliegende start willen maken om hun organisatie mensgericht te maken. Elke maandag om 4 uur presenteert hij het radioprogramma People Power over de kracht van mensen in organisaties. Regelmatig treed hij op als spreker of dagvoorzitter op congressen. En hij is auteur van de managementboeken ‘Boven het maaiveld’ over het waarom van leiderschap en ‘Management Mythes’, over de vraag: Werkt de organisatie nog?