Ben je op zoek naar een presentator voor jouw podcast? Dan geef ik je graag een aantal tips en stel ik mezelf graag voor.

Over presentator Glenn van der Burg
In 2014 maakte ik mijn eerste aflevering van People Power op New Business Radio en ik was direct verkocht. Hier komen mijn talenten bij elkaar en tot hun recht. Ondertussen zijn er meer dan 500 afleveringen gemaakt over de kracht van mensen in organisaties. Partners als KPMG, Universiteit Utrecht en Effectory maken dit programma mogelijk en wekelijks luisteren er meer van 1.500 luisteraars per aflevering. Daarnaast presenteer ik Impact, een radioprogramma over duurzaamheid en de maatschappelijke impact van organisaties. Voor klanten als TNO, SeederDeBoer, Universiteit Utrecht, ZonMw en Schouten & Nelissen ontwikkel en presenteer ik hun podcasts. Duurzaamheid en Werk zijn de belangrijkste onderwerpen waar ik me in specialiseer en alle podcasts worden gemaakt voor professionals. Je zult mij dus niet horen in een gezellige babbel podcast. Ik breng liever sfeer en gezelligheid in een podcast voor professionals.

Naast het presenteren van podcasts ben ik zo nu en dan dagvoorzitter en adviseer een aantal bedrijven op het gebied van mensgericht organiseren. Door mijn uit de hand gelopen hobby heb ik een online gitaarwinkeltje en ik ben auteur van de managementboeken Boven het maaiveld, Management Mythes en Hoe werkt de mens? Mijn laatste boek ‘Podcasten voor Communicatieprofessionals’ verscheen in 2022 en werd genomineerd voor Managementboek van het jaar.

Onvangstruimte in De Radiofabriek
Studio 1 van De Radiofabriek

Belang van een podcast presentator
De presentator speelt een belangrijke rol op twee vlakken bij een podcast: sfeer en inhoud.
Studiogasten die hun expertise en ervaring komen delen in de podcast zijn gespannen. Ze zitten vol met aannames, angst en daar bovenop nog eens een verwachting van hun eigen presteren voor de microfoon. “Zeg ik niet te vaak uhhhh?”; “Ga ik niet hoesten?”; “Wat als ik iets verkeerd zeg?”; “Wat als ik cijfers niet paraat heb?” Als presentator heb ik de belangrijke rol om studiogasten in een – voor hen – abnormale, stressgevende situatie genoeg op hun gemak te stellen. Zodat ze met gezonde spanning, vertrouwen in zichzelf en met steun van mij als presentator zichzelf kunnen zijn voor de microfoon. Alleen dan hebben experts tijdens de opname toegang tot al hun kennis, ervaring en anecdotes. Daarnaast kunnen essentiële elementen als enthousiasme, emotie, plezier en soms zelfs gezelligheid doorklinken in de podcast. Deze belangrijke rol van de presentator begint bij onze aanpak een half uur voordat we opnemen. Een gastvrij onthaal in de studios van “De Radiofabriek” op het Mediapark in Hilversum, goede koffie, een kennismaking en een korte doorloop van de geplande podcast.

Structuur én improvisatie
Wat is de rol van een presentator binnen de inhoud van de podcast? Drie hoofdtaken: Context geven, aankondigen wat er gaat gebeuren en vragen stellen. Het lijkt best overzichtelijk, maar als je het weleens hebt geprobeerd terwijl er ook nog mensen meeluisterden, dan weet je dat het een echt vak is. De kunst van het presenteren, zit ’m in het alert luisteren naar wat er wordt gezegd en tegelijkertijd nadenken over wat je had voorbereid. Het is gelijktijdig improviseren en structureren. Vraag je door? Beperk je je tot een specifiek onderwerp? Ga je een inhoudelijk verrassende richting in? Of moet je al door naar een ander deel van het vooraf ontwikkelde en afgesproken format? Al die beslissingen met het doel van de opdrachtgever en de interesse van de luisteraar in gedachten.